Rodzaje chłodziarek

Chłodziarka, potocznie nazywana lodówką to jeden z podstawowych sprzętów AGD, niezbędnych w każdej kuchni. Zastosowanie chłodziarki jest duże, gdyż jest to urządzenie, które służy do chłodzenia, bądź zamrażania, jeśli posiada taką komorę. Każda lodówka posiada sprężarkę, parownik, skraplacz, a także element dławiący, które zapewniają utrzymanie w chłodziarce odpowiedniej temperatury, która sprawdzana jest za pomocą termostatu. Chłodziarka to sprzęt AGD służący wyłącznie do chłodzenia produktów żywnościowych. Średnie temperatura panująca w chłodziarce to 3-5 stopni Celcjusza. Niektóre modele chłodziarek mają dodatkowe komory, w których panuje niższa temperatura, oscylująca w granicy 0 stopnia, jednak bez możliwości zamrażania.

Drugim, najpopularniejszym obecnie na rynku modelem są chłodziarko – zamrażarki. Urządzenia takie podzielone są na dwie części, z których jedna chłodzi produkty, druga zaś je zamraża. Zamrażalniki znajdować się mogą bezpośrednio w chłodziarce, za dodatkowymi drzwiczkami, bądź też zupełnie oddzielnie – wówczas chłodziarka jest dwudrzwiowa z oddzielną częścią chłodzącą i mrożącą. Chłodziarko – zamrażarki dwudrzwiowe są zdecydowanie większe od jednodrzwiowych, czy zwykłych chłodziarek, a także bardziej użytkowe, z większą komorą zamrażania.

Jednym z najnowszych rozwiązań rynkowych jest model lodówki typu side-by-side, określających lodówki dwudrzwiowe o dużej pojemności, wyposażone w chłodziarkę i zamrażarkę. Większość tego typu lodówek wyposażonych jest dodatkowo w elektroniczny system sterowania temperaturą i ogólną pracą lodówki, a tym samym jest jednym z najlepiej rozwiniętych technologicznie urządzeń AGD w tej kategorii. Każda lodówka, bez względu na rodzaj wyposażone jest w półki, przegrody, komory, czy szuflady, ułatwiające przechowywanie produktów. Najczęściej elementy te wykonane mogą być z drutu, plastiku, bądź szkła hartowanego. Zazwyczaj elementy te są ruchome i mogą być przemieszczane, co znacznie ułatwia obsługę, pielęgnowanie i użytkowanie urządzenia.

Przy wyborze określonego modelu chłodziarki, oprócz wyboru rodzaju, ważne jest także określenie pożądanej pojemności lodówki. Standardowe i najbardziej popularne obecnie lodówki między 180, a 230 litrów pojemności, z czego około 1/3 części to pojemność zamrażalnika. Przy wyborze chłodziarki bardzo ważna jest także ekonomiczność, która przejawia się przede wszystkim w stopniu zużycia energii elektrycznej, wskazywanej przez producenta jako klasa energetyczności.

Lodówka pod zabudowę czy wolnostojąca?

Dodatkowo przy wyborze lodówki należy podjąć decyzję, czy będzie to sprzęt wolnostojący, czy też pod zabudowę. W przypadku drugiego rozwiązania lodówka stanowi wyposażenie kuchni do zabudowy, łącznie w ciągiem szafek kuchennych. Klient może także wybierać pomiędzy kolorem białym chłodziarki, a srebrnym. Wszystkie powyższe elementy stanowią standardowe, bądź dodatkowe wyposażenie chłodziarki. Wraz z ilością funkcji tego urządzenia AGD rośnie także cena, należy więc dobrać najlepsze rozwiązane, przystępne również cenowo.

Producenci chłodziarek

Lodówki, podobnie jak inne sprzętu AGD można nabywać w sklepach stacjonarnych, bądź sklepach internetowych AGD. Po wyborze określonych parametrów, sprzęt AGD zostanie dostarczony pod drzwi domu. Wśród popularnych producentów chłodziarek, wymienić można następujące firmy: AEG, Beko, Siemens, Electrolux, Whirlpool, Bosch, Indesit, czy też Amica.

[Głosów:1    Średnia:5/5]