Okapy kuchenne
Współczesne kuchnie stanowią wyjątkową przestrzeń, pełniącą różnorakie role w mieszkaniu. Tam bowiem realizowane jest nie tylko tradycyjnie gotowanie, ale kuchnia bardzo często stanowi także miejsce odbywania spotkań towarzyskich, czy zabaw dziecięcych. W związku z tym coraz większa waga przykładana jest do sposobu umeblowania i wyposażenia kuchni. Jednym z ważniejszych elementów wyposażenia kuchni jest okap kuchenny. Jest on niezbędny jeśli mamy w kuchni płyty czy kuchenki gazowe.W przeszłości urządzenie to było często pomijane, bądź zaniedbywane podczas urządzania kuchni. Obecnie jego znaczenie dostało dostrzeżone i obecnie niemal każda kuchnia wyposażona jest w okap kuchenny. Rzeszów to miasta w którym znajdziemy wiele sklepów z AGD do kuchni.
Pochłaniacze powietrza
Dokonując jednak wyboru tego urządzenia należy wziąć pod uwagę kilka elementów, aby nie okazał się to jedynie element dekoracyjny kuchni, ale aby dodatkowo spełniał on także tam swoją rolę. Poza wyglądem, który również jest bardzo ważny, ponieważ urządzenie to może stanowić dodatkowy element dekoracyjny kuchni, najważniejsze jest przede wszystkim dobranie odpowiedniego modelu okapu kuchennego, posiadającego określone parametry techniczne. Rodzaj dobranego okapu do kuchni zależeć musi przede wszystkim od sposobu wentylacji kuchni. To z kolei uzależnione jest od bezpośredniego dostępu do kanału wentylacyjnego. Jeżeli takowy posiadamy najkorzystniej wybrać okap w formie wyciągu, czyli taki, który zasysa powietrze z kuchni, oczyszcza go częściowo i poprowadzonym przewodem wentylacyjnym usuwa go poza budynek.
AGD do kuchni. Projekty i zabudowa kuchni
Jest to bowiem najefektywniejsza wentylacja pomieszczenia, dająca najlepsze efekty, jednakże wymagająca jednoczesnego dopływu świeżego powietrza celem uzupełnienia wydalonego. Jeżeli natomiast kuchnia nie posiada dostępu do kanału wentylacyjnego, bądź posiada dostęp ale do kanału wspólnego z innymi mieszkaniami, warto wówczas zastosować okap kuchenny w formie pochłaniacza. Ten rodzaj wentylacji polega z kolei na zassaniu brudnego powietrza z kuchni, oczyszczenia i oddania go z powrotem do pomieszczenia. W związku z powyższym systemami na rynku dostępne są albo okapy kominowe, albo bezkominowe. Okapy kominowe składają się z podstawy i dodatkowo z komina, którym poprowadzony jest przewód do kanału wentylacyjnego (mogą być one montowane albo do ściany, albo do sufitu; z kolei okapy pozostałe, wykorzystywane zazwyczaj jako pochłaniacze, nie posiadają komina i w tej grupie znajdują się okapy podszafkowe, montowane pod szafką kuchenną, bądź okapy teleskopowe, stanowiące spód szafki kuchennej, które w odróżnieniu do poprzednich posiadają dodatkową szufladę, której wysunięcie zwiększa powierzchnię pochłaniającą okapu. Po dokonaniu wyboru rodzaju okapu należy sprawdzić jego wydajność, czyli moc, z uwzględnieniem zapotrzebowania naszej kuchni.
Właściwa wydajność okapu jest niezbędna do prawidłowej pracy okapu w kuchni. Wydajność ta podawana jest w metrach sześciennych na godzinę i oznacza, jak dużą przestrzeń dany okap jest w stanie przewentylować w ciągu jednej godziny. Aby sprawdzić zapotrzebowanie ze strony kuchni, należy wyliczyć jej kubaturę, zaś gwarancję efektywności okapu zapewnia możliwość dziesięciokrotnego przefiltrowania całego powietrza kuchni w ciągu jednej godziny. Wraz ze wzrostem zainteresowania okapami kuchennymi, na rynku znacznie poszerzyła się oferta w tym zakresie, zapewniająca swobodny wybór rodzaju i wydajności, dopasowanych do indywidualnych potrzeb klienta. Przykładowe firmy AGD oferujące tego typu urządzenia to: Amica, Siemens, Samsung, Electrolux, Mastercook, Ariston, czy MPM.